Soba čuda

Iza naziva „Soba čuda“ nalazi se projekt opremanja prve senzorne sobe u Sisačko-moslavačkoj županiji

Korisnici Sobe čuda

 • više od 30 djece s razvojnim teškoćama i s različitim poremećajima iz autističnog spektra, s autizmom, poremećajem koncentracije, intelektualnom i nedovoljnom razvijenošću, govornim poteškoćama, smetnjama u učenju i one s problemima u ponašanju
 • S područja gradova: SISAK, PETRINJA, H.KOSTAJNICA, DVOR, GLINA, NOVSKA i okolnih pripadajućih ruralnih mjesta
 • Rezultati terapije:
 • potiče se razvoj neurološkog sustava
 • uklanjaju se patološki oblici ponašanja
 • poboljšavaju se motoričke funkcije djeteta
 • poboljšava se senzorno procesiranje osiguravajući zaprimanje neophodnih podražaja i/ili informacija kroz konstruktivne i smislene aktivnosti kroz igru

Odlukom Grada i gradonačelnice Kristine Ikić Baniček u rujnu 2014. godine Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije dodijeljen je prostor u Sisku, Frankopanska ulica br.5 od 113,80 kvadratnih metara za uređenje prva sobe za terapiju senzorne integracije u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Grad Sisak udruzi daje prostor u najam na neograničeno vrijeme uz sufinanciranje Grada i plaćanje svih režija za prostor u Frankopanskoj ulici br.5.

SOBA CUDA logo

AKTIVNOSTI NA PROJEKTU u 2014. godini

 • 21.10.2014. – S.Spoja i A.Milković na poziv gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček upoznale su na tiskovnoj konferenciji i javnosti predstavile projekt Soba čuda za koji je prostor dodijelio Grad Sisak. Tiskovnoj su nazočili predstavnici McDonaldsa, tvrtke Montocogim plinara i Sisačkog vodovoda koji su prvi dali novčane donacije i donacije u priključcima na vodu i plin.
 • 08.11.2014. – u organizaciji Udruge održana je prva radna akcija čišćenja dodjeljenog prostora za senzornu sobu u Frankopanskoj br.5. u Sisku. Radnoj akciji su se odazvali Dijana i Miro Smajo, Robert Grilec, Samir Barakovac, Aleksandra Milković, Tihomir Lavor, Nikica Mračić, Ida Radovčić i Maja Pavleković.
 • 27.12.2014. –U SisciaJazzClubuodržan Humanitarni koncert koncert Trio Quatro All Stars Blues banda i Damira Kukuruzovića. Prihod od ulaznica namjenjen je donaciji za Sobu čuda.

DONATORI

 • Sisački vodovod d.o.o. donacija u vidu besplatnog priključka na vodovodnu mrežu
 • Montcogim-Plinara d.o.odonacijau vidubesplatnog priključka na plinsku mrežu.
 • Saša Balen Andrić, VI-HM d.o.o.donacija u vidu izrade projekta adaptacije i rekonstrukcije prostora i stručnog nadzorauređenja prostora
 • McDonald’s Hrvatskapokrenula je nacionalni projekt usmjeren na poboljšanje kvalitete života u lokalnim zajednicama u kojima posluju, što uključuje i vraćanje dijela dobiti kroz društveno vrijedne projekte kao što je ovaj. Kako bi projekt bio uistinu svrsishodan za same stanovnike, u suradnji s gradskim vlastima Zagreba, Velike Gorice, Varaždina, Karlovca, Osijeka i Siska prikupili su prijedloge projekata za zajednicu u skladu s prepoznatim zahtjevima i potrebama građana. Tako su i građani Siska mogli tijekom kolovoza 2014. izabrati jedan od sveukupno 3 predložena projekta, gdje je „Soba čuda“ dobila najviše glasova i samim tim dobitnici smo novčane donacije u vrijednosti 20.000,00 kn
 • Hrvatska elektroprivreda
 • „Soba čuda“ prijavljena je u 2014. godini prvi puta na Natječaj HEP-a - Javni natječaj za donacije „Svjetlo na zajedničkom putu“ na kojem su tražena sredstva za edukaciju senzornih terapeuta i opremanje sobe. Na Javni je natječaj za dodjelu donacija stiglo je 1.976 prijava, a Hrvatska elektroprivreda d.d. je za sufinanciranje izabrala 373 udruge, kluba i ustanove. Našoj „Sobi čuda“ dodijelili iznos od 10.000,00 kn.

Udruga se javila za kupnju opreme na projekt RTL pomaže djeci, a u planu je i tijekom 2015. Javljanje na sve donacijske i humanitarne natječaje.

Građani i tvrtke donatori u 2014. godini: ANITA BEGIĆ HADŽIPAŠIĆ, ALEN ČATIĆ, IRENA VIGOUROUX, MIRA LUKINIĆ, INDOP d.o.o., MIR d.o.o.,

AKTIVNOSTI NA PROJEKTU u 2015. godini

svibanj 2015. – Grad Petrinja humanitarna nogometna utakmica između „Humanih zvijezda Hrvatske" i „Humanih zvijezda Petrinje (prikupljeno 28.217,20 kn)
srpanj 2015. - volonterske akcije u Sobi čuda - volontirali roditelji djece - članovi UOSI SMŽ, volonteri Crvenog križa Sisak, članovi kendo kluba iz Siska, zaposlenici Vivere d.o.o. iz Gline, Grad Sisak, saborski zastupnik Mladen Novak, volonteri iz GI Moj grad Sisak i Novi život, prijatelji udruge...
rujan 2015. - Udruženje obrtnika Grada Siska i Ceh frizera i kozmetičara sisačkog udruženja obrtnika u suradnji s Centrom Adela organizirali su 20.rujna 2015. godine humanitarnu akciju šišanja u Hotelu Panonija u koju se uključilo 17 frizerskih i 3 kozmetička salona s područja Grada Siska. Posjetitelji su imali priliku ošišati se za 20 kn ili ostaviti dobrovoljni prilog kako bi pomogli da se skupe financijska sredstva. (prikupljeno 7.420,00 kn)

Donatori u 2015. godini: MIR d.o.o. Alen Čatić Anita Begić Hadžipašić Irena Vigouroux Mira Lukinić Snježana Vitas Obitelj Gašljević INDOP d.o.o. Mario Lovreković Grad Vodice Udruga branitelja iz domovinskog rata Ministarstvo branitelja INA d.d.

AKTIVNOSTI NA PROJEKTU u 2016. godini

Proračun grada Siska –za uređenje i opremanje dodjeljenog prostora, edukacija 2 zaposlenika za provođenje senzorne terapije, tiskanje promotivnog letka
udio u plaćama voditelja projekta, voditeljice financijske i administrativne službe te radnog i fizioterapeuta (100.000,00 kn)
Zabava za Valentinovo – Hrvatska žena Sisak (10.076,47 kn)
DM Hrvatska – Kampanja „I zima toplo srce ima“ (60.000,00 kn)
INA – sponzorski Ugovor – (15.000,00 kn)
KHL Sisak – „Hokejaško srce za Sobu čuda“– (11.109,05 kn)
Godlerice za Sobu čuda - HK Siscia Godlerice – (6.750,00 kn)
Kaznionica Glina - humanitarna akcija djelatnika Kaznionice (2 akcije skupljanja sredstava – ožujak i travanj  2016. - (3.250,00 kn)
Udruga branitelja Domovinskog rata – turnir u nogometu – (10.000,00 kn)
RTL pomaže djeci – oprema za Sobu čuda – (59.987,82 kn)
Ragbi klub Sisak - Prvenstvo Hrvatske u ragbiju 7 - Ragbi za Sobu čuda – (6.000,00 kn)
C.I.O.S. – Ugovor o donaciji (100.000,00 kn)
ŠARENI PUT DO SOBE ČUDA – Lokovez-Zaklada Slagalica – (14.000,00 kn + 7.000,00 kn UOSI SMŽ)
ZELENI KUTAK KRAJ SOBE ČUDA – Zeleni pojas 2016. – INA – (29.000,00 kn )
DONACIJA GRAĐANA:  obitelj Gašljević, D.Šviger, D.Posavec, R.Bajakić, S.Lazić, M.Šalić, M.Ćorić – (3.975,00 kn)

2016.godina bila je u znaku završetka uređenja i opremanja prostora u Frankopanskoj ulici broj 5 gdje se kreću provoditi radna i senzorna terapija, a prostor je otvoren 2.prosinca uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3.prosinca. Održane su brojne humanitarne akcije radi senzibilizacije javnosti i prikupljanja potrebitih sredstava, u suradnji s Gradom Siskom povučena su sredstva Ministarstva branitelja za izgradnju sanitarnog čvora i prilazne rampe za osobe s invaliditetom, a sredstva su,osim donacija,ostvarena i prijavom na projekte HEP-a, RTLpomaže djeci, Zaklade Slagalica i Zamah, INE, DM-a …

Osim senzibilizacije javnosti i organiziranje niza humanitarnih akcija s ciljem prikupljanja sredstava sama zajednica je kroz volonterske akcije sudjelovala i u samom uređenju Sobe čuda cijelo vrijeme uređenja prostora od studenoga 2014. godine. Tijekom mjeseca studenoga 2016. u 3 dana volonterskih akcija sudjelovalo je npr. 73 pari vrijednih ruku - volonteri INA-Klub volontera, Građanske inicijative Moj Grad Sisak, sindikata Nova solidarnost, GO SDP Sisak, Sisački volonteri, volonteri Crvenog križa Sisak, Udruge GrAk, Kluba mladih Crvenog križa Gimnazije, sportaši KHL Sisak, djelatnici Grada Siska, UOSI SMŽ, roditeljima djece s TUR, građanima Siska, susjedi u Frankopanskoj 5. Osim opremanja i uređenja prostora dvije djelatnice o trošku su udruge polazile edukaciju za senzornog terapeuta, a od siječnja 2017. godine u novi ciklus edukacija kreće još jedna zaposlenica Udruge.

Vizija razvoja Sobe čuda je da kroz nekoliko godina u tom prostoru rade 4 educirana senzorna terapeuta i svako od njih s 30 djece s razvojnim i senzomotoričkim teškoćama.

Otvorenje Sobe čuda dogodilo se 2.prosinca 2016. godine.  Svima onima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog projekta dodijeljene su zahvalnice od strane Dijane Smajo, predsjednice Udruge i Aleksandra Milković, izvršne direktorice i voditeljice projekta. U  glazbenom dijelu programa otvaranja Sobe čuda nastupili  su sisački Tičeki i grupa Crescendo, Antonio Rožić, Lordan Badanjek i Branko Kužnar-Žan.  Sobu čuda presjecanjem vrpce otvorila je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček uz asistenciju djece koja će u ovom prostoru pohađati senzornu terapiju. Pokrovitelji otvaranja bili su Grad Sisak, Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Javna vatrogasna postrojba grada Siska te Mlin i pekare.

U uređenom prostoru u Frankopanskoj ulici broj 5 u Sisku za djecu s teškoćama u razvoju s područja Grada Siska tijekom 2017. pružat će se usluga radne terapije (25 djece iz Siska) u manjem kabinetu koji je sastavni dio Sobe čuda te će se za djecu iz Siska, Petrinje, H.Kostajnice i Novske pružati terapija senzorne integracije.(30 djece od siječnja 2017. te drugih 30 od sredine 2017.godine)

Kontakt

Udruga Osoba s invaliditetom SMŽ
J. Babić 18, 44250 Petrinja
Tel/fax: 044 719 482 
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme:
od 8:00 do 16:00 h, utorkom i četvrtkom od 12:00 do 20:00 h

Za lakši i kvalitetniji život

ministarstvo za demografijuhzz

ESFlenta2

Projekt Za lakši i kvalitetniji život financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Udruge osoba s invaliditetom SMŽ

Ostali projekti Udruge 

Misija i vizija

Misija organizacije:

Doprinijeti kvalitetnom i ravnopravnom sudjelovanju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u svim segmentima društva.

Naša vizija:

Društvo jednakih mogućnosti i socijalne uključenosti djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.