Radionica izrade komunikacijskih knjiga

U sklopu programa „14 dana za 14 godina“ kojim Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije od 3. do 16. svibnja obilježava svoju 14. obljetnicu, u Maloj kući u Petrinji u utorak, 9.svibnja održana je radionica za roditelje na temu „Potpomognuta komunikacija – komunikacijske knjige“ koja je planirana i kao programska aktivnost te se provodi u sklopu programa Mogućnosti - a ne ograničenja financiranog sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Djelatnice stručnog tima Udruge polaznice su UNICEF-ovog programa „Izgradnja nacionalnih kapaciteta za primjenu potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za djecu od rođenja do 8 godina s razvojnim odstupanjima ili teškoćama“, a uvodno ga je u Petrinji na radionici predstavila koordinatorica ovog programa, logopedica Klara Popčević s Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

radionica 1


Poslije prezentacije projekta uslijedila je edukativna radionica o izradi komunikacijskih knjiga koju su vodile radne terapeutkinje u Udruzi osoba s invaliditetom SMŽ Jasmina Šakinović i Veronika Muža te Selma Buljubašić, dipl.učiteljica. Praktično su izradile komunikacijsku knjigu s roditeljima kako bi oni kod kuće mogli sami izraditi nešto slično za svoje dijete i prilagoditi je. Svako dijete je drugačije, znači individualna je izrada knjige, ovisno o djetetovim željama, mogućnostima i potrebama. Komunikacijska knjiga predstavlja skupinu simbola primjerice u animacijama ili stvarnim fotografijama koje su prilagođene radnjama, ovisno o potrebama djeteta. 

radionica 2


Roditeljima su predstavljene i druge metode, odnosno načini potpomognute komunikacije. Prikazane su im visokotehnološke, niskotehnološke komunikacije i pokazali smo im komunikator koji koristimo u Udruzi za rad s djecom s teškoćama.

komunikator tekst

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Tko je online?

Imamo 40 gostiju i nema članova online