Lončarstvom do zapošljavanja osoba s invaliditetom

Naša udruga u partnerstvu s udrugom GRAK od ove jeseni provodi projekt "Revitalizacija lončarstva" koji financira Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Polaznici lončarske obuke, prvo skupina

Područje Petrinje bogato je kvalitetnom glinom i prije 100 godina u gradu je bilo 100 lončara. Danas je radno aktivan samo jedan lončar, Valentino Valent, koji je stručni suradnik u ovom projektu i koji će lončarske vještine prenijeti na 20 osoba iz teško zapošljivih skupina, među kojima su osobe s invaliditetom. Kao gost na radionici bio je i umirovljeni lončar Mata Stanešić koji je polaznike oduševio vještinom i brzinom u izradi petrinjske stucke.

Na lončarskoj radionici je uvijek zabavno. Puno učimo i brzo napredujemo.

U ovom će projektu 20 teško zapošljivih osoba, među kojima je najmanje 5 osoba s invaliditetom imati priliku naučiti tradicionalne vještine modeliranja, ukrašavanja i pečenja gline i tako si stvoriti priliku za (samo)zapošljavanje. Obuka se provodi u lončarskoj radionici Valentina Valenta. Uz mentorsku podršku, udruga OSISMŽ je kupila materijale i alat potreban za keramičarsku radionicu što će korisnicima omogućiti obavljanje prakse. Za potrebe korisnika izrađeno je lončarsko kolo prilagođeno osobama s invaliditetom. Sudionici obuke su aktivno sudjelovali u prilagodbi kola, a Josip Srabotnjak iz tvrtke Bosio zadovoljan je idejnim rješenjem. To je prvo lončarsko kolo koje je prilagodio osobama s invaliditetom ali ideja mu se jako sviđa pa će takvo kolo uvrstiti u svoju ponudu na tržištu lončarske opreme.

loncarsko kolo

Uz pomoć mentora Valentina Valenta polaznici nakon mjesec dana obuke već mogu izrađivati jednostavne glinene posude. Mada se promatraču čini jednostavno, rad na lončarskom kolu nije jednostavan posao. Traži puno vještine, truda i prakse.

„Kada je Valentino Valent došao u udrugu i donio svoje lončarsko kolo da nam pokaže kako se radi na njemu, dobio sam želju za rad sa glinom. Na žalost, tada nisam mogao raditi na tom kolu pošto sam u invalidskim kolicima. Sada mi se želja ispunila jer je nabavljeno kolo koje je prilagođeno osobama s invaliditetom tako da sa velikim zadovoljstvom idem na radionice jer želim što više naučiti“ komentirao je Silvio Radošević, jedan od polaznika lončarske obuke.
U pripremi projekta Udruga GRAK je snimila video s kojim su osvojili prvo mjesto na natječaju "International Social Innovation Challenge 2016", kao najbolja socijalna inovacija. Video pogledajte ispod:

„Lončarstvo, gotovo izumrli stari zanat po kojem je naša zajednica bila prepoznatljiva, koristimo kao socijalnu inovaciju. Gospodin Stanešić je lončarske vještine prenio na svog učenika Valenta, a Valent sada podučava nove lončare. Lokalna se tradicija nastavlja, lončarstvu se vraća popularnost u zajednici, izrađuju se neki novi predmeti od gline... Polako ali sigurno stvaramo pozitivno okruženje za razvoj društvenog poduzetništva koje će iznjedriti nova radna mjesta za ranjive skupine na tržištu rada, kao što su dugotrajno nezaposlene osobe i osobe s invaliditetom“, izjavila je voditeljica projekta Palma Miličević.

Tijek provedbe projekta možete pratiti na našoj facebook stranici GlinenaPrica gdje nam se možete pridružiti sa svojim idejama i komentarima.

Projekt financira Hrvatska banka za obnovu i razvitak

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Tko je online?

Imamo 60 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.
Više informacija Prihvaćam