Održana godišnja skupština UOSI SMŽ

U subotu, 25.studenoga 2017. godine u prostorijama Male kuće u Petrinji održana je godišnja skupština UOSI SMŽ. Teme Skupštine bile su osvrt na rad Udruge u 2017. godini te predlaganje i davanje na usvajanje Plana i programa rada, Operativnog plana i Plana prihoda i rashoda Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za 2018. godinu.

Udruga je u 2017.godini napisala i poslala 26 prijava na Natječaj. Odobreno je i provodi se 16 projekata i programa, u fazi ocjenjivanja su  još 4 prijave, a  nije odobreno 6 prijava. Vrijednost projekata koji se trenutno provode je preko 4,5 milijuna kuna. Kroz projekte i programe te mjere javnih radova pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije zaposleno 19 zaposlenika, a svoje radno mjesto dobile su i 3 osobe s invaliditetom. Terapijskim, projektnim i programskim aktivnostima u sklopu projekata i programa trenutno je obuhvaćeno 96 članova Udruge, od kojih je 72 djece  u radnoj terapiji i terapiji senzorne integracije s područja Sisačko-moslavačke županije. Od tog broja 48 djece uključeno je istovremeno i u radnu i senzornu terapiju.  Po 2 člana iz Petrinje i Siska koriste uslugu osobne asistencije, u odmor od skrbi uključene su 4 mlade osobe, 10 do 15mladih članova koristi aktivnosti igraonica, u program male škole u 2017.godini bilo je uključeno 23 djece s TUR dok ih 17 koristi uslugu pomoći u učenju. U udruzi se provode aktivnosti individualne i grupne psihosocijalne podrške, druženje članova te kreativne radionice.

Tijekom 2017. u Udrugu je upisanih novih 30 članova (podatak do 15.11.2017.) od kojih su 26 djeca s teškoćama u razvoju. Nažalost, od ukupnog broja upisanih članova – 274, njih 129 su djeca i mladi s teškoćama u razvoju u dobi do 21 godine.

Udruga je u 2017. Uredno ispunila sve obaveze i davanja prema zaposlenicima i državi. Sve provedbe dobivenih projekata i programa provode se u skladu s projektnim i programskim aktivnostima bez problema i teškoća i s izvješćivanjem u skladu s ugovorenim rokovima i obavezama. Udruga prati Strateški te Plan i Operativni program rada za 2017. godinu. Također i Financijski plan u skladu je s predviđenim. Udruga je u 2017. godini dobila Rješenje Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike kojim potvrđuju da ispunjavamo propisane minimalne uvjete za pružanje usluga poludnevnog boravka za desetero djece s TUR i odraslih OSI u objektu na adresi sjedišta (Petrinja) te usluga psihosocijalne podrške djeci s TUR i odraslim OSI u objektima u Petrinji i Sisku /U tijeku je čekanje na ulazak u Mrežu pružatelja usluga pri MDOMSP što ovisi o proračunu Ministarstva za 2018. godinu/.

PROJEKTI U 2017.GODINI

Udruga je prošla na trogodišnjem programu financiranom od strane MDOMSP TROGODIŠNJI PROGRAM – SOCIJALNA SKRB 2017. – 2020. - Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge  kojim je na razini od godine dana u iznosu 240.000, kn pokriveno 50 posto plaće stručnih djelatnika za provođenje  radne terapije i terapije senzorne integracije. Pokriveni su kroz program i troškovi individualne i grupne psihosocijalne podrške te od 2018. godine novina je kroz program jednom godišnje zajedničko okupljanje djece i roditelja  (travanj ili svibanj 2018.g.)
Udruga je u 2017. godini postala voditelj i svog prvog samostalnog EU projekta – od sredine svibnja 2017. Udruga provodi program osobne asistencije. Projektom „ZA LAKŠI I KVALITETNIJI ŽIVOT” Udruzi je odobrena osobna asistencija za 4 osobe s invaliditetom – 2 iz Siska i 2 iz Petrinje, a vrijednost projekta koji će se provoditi do svibnja 2019. godine je 513.900,68 kn. U međuvremenu, Udruzi je odobren još jedan EU projekt kroz EU natječaj Zaželi-program zapošljavanja žena – pomoć  ljudima u potrebi, starijima i osobama s invaliditetom. Naziv propjekta je  NOVE VJEŠTINE ZA JEDNAKE MOGUĆNOSTI u vrijednosti 3.248.260,00 kn. Potpisivanja Ugovora i početak provedbe 1.12.2017. Kada započne provodit će se 30 mjeseci, a u planu je zapošljavanje 20 žena na dvije godine za ispomoć 120 korisnika s područja Sisačko-moslavačke županije.
UOSI SMŽ krenula je i s aktivnostima koji prate Strateški cilj Udruge koji je postavljen do 2020. godine a odnosi se na Razvoj društvenog poduzetništva (gospodarska djelatnost,samofinanciranje) i to s onim aktivnostima koje prate područje koje smo u Strateškom planu nazvali Razvoj specijaliziranih radnih mjesta za OSI i njihovo osnaživanje i edukacija. Do srpnja 2017. provodimo projekt Revitalizacija lončarstva za koji smo od HBOR-a dobili 49.000 kn. Na FB ga možete pratiti u sklopu stranice Glinena priča. Trenutno je u prvi krug radionice kod lončara Valentina Valenta uključeno 7 osoba s invaliditetom – članova Udruge. UOSI SMŽ  je prošla administrativnu provjeru i čeka rezultate još za slične projekte a to su Inkluzivni poljoprivredni lanac i projekt U inkluziju s prirodom, a u fazi smo prijave još jednog projekta za neformalne oblike obrazovanja osoba s invaliditetom kojeg smo nazvali Inkluzivni farmer u sklopu kojeg ćemo ponuditi zanimanja s područja ekološkog poljodjelstva, voćarstva, pčelarstva i nadogradnja lončarstva kroz edukacijski smjer keramike. Želja nam je ojačati i neformalno obrazovati osobe s invaliditetom, a istovremeno stvoriti bazu zanimanja za eventualnu u budućnosti gospodarsku stranu priče što se tiče UOSI SMŽ kroz neki oblik socijalnog poduzetništva ili zadruge, a svi ti sadržaji činili bio dio aktivnosti u našem sljedećem projektu kojeg smo nazvali Inkluzivna farma. Sve spomenuto čekamo tijekom 2018. godine.
Platili smo edukaciju u vrijednosti 20.000,00 kn i dobili trećeg terapeuta senzorne integracije – potreba postoji jer imamo listu čekanja za trećeg senzornog terapeuta. Početak rada 3. grupe očekuje se iza lipnja 2018. po povratku zaposlenice s rodiljnog dopusta. Već petu školsku godinu u UOSI SMŽ se financiranjem od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi program Male škole i pomoći u učenju. Za ovu školsku godinu kroz projekt ŽELIM DA SE I MOJ GLAS ČUJE u rad Male škole, u suradnji s tvrtkom E-glas, uvodimo potpomognutu komunikaciju i asistivnu tehnologiju za što su stručne djelatnice posebno dodatne educirane kroz partnerstvo u projektu kojeg su na temu asistivne tehnologije provodili UNICEF i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Kroz projektne aktivnosti planirana je edukacija djelatnika predškolskih i školskih ustanova na području SMŽ.

DUŠKO MARIĆ NOVI ČLAN UPRAVNOG ODBORA UDRUGE

Na ovoj Skupštini za novog člana Upravnog odbora Udruge umjesto Samire Spoja izabran je Duško Marić, a za predstojeću izbornu Skupštinu na proljeće 2018. za nove članove Skupštine odlučeno je da će se izbori provesti  na način da će se predstavnici i dalje  birati po gradovima i općinama kao izbornim jedinicama,ali će umjesto dosadašnjih 10% vrijediti novo pravilo prema kojem će se na svakih 20% osoba s invaliditetom birati jedan predstavnik s određene skupine teritorijalnih jedinica. Dijana Smajo na kraju se zahvalila postojećim članovima Skupštine te im uručila Zahvalnice za njihov rad.

USVOJENI PLAN I PROGRAM RADA,OPERATIVNI PLAN I PLAN PRIHODA I RASHODA UDRUGE ZA 2018. GODINU

Rad UOSI SMŽ u 2018. godini dostupan je i usvojen u ovakvom obliku kojeg u cijelosti možete vidjeti na ovim poveznicama

PLAN I PROGRAM RADA UOSI SMŽ U 2018.g.

OPERATIVNI PLAN ZA 2018.g.

PLAN PRIHODA I RASHODA ZA 2018.g.

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Tko je online?

Imamo 29 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.
Više informacija Prihvaćam