Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti i ove godine obilježen je na području županije u razdoblju od 15. do 21.rujna i to tradicionalno u organizaciji šest Udruga iz Siska i Petrinje koje imaju potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji (Dijabetičko društvo grada Siska, Udruga slijepih SMŽ-Sisak, Udruga invalida rada grada Siska, Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, Građanska inicijativa “Moj grad Sisak” i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije).

 biciklijada 2

Obilježavanje je počelo 15. rujna 4. po redu biciklijadom: Sisak – Martinska Ves – Sisak u organizaciji Dijabetičkog društva Sisak. Nakon Biciklijade održano je druženje Udruga i biciklista na kupalištu Zibel u Sisku gdje je udruga KAS predstavila i uslugu terapijskog jahanja.

 DIJABETIČARI 07

Tijekom cijelog tjedna od 17. do 21.rujna u suradnji sa sisačkim vrtićima u organizaciji udruge invalida rada organizirano je nordisjko hodanje s djecom iz Dječjeg vrtića Sisak Stari.Malo promocije i malo duža šetnja gradom i Šetnicom svima je godila ... nakon šetnje dječicu i njihove tete počastili su cedevitom.

nordijsko hodanje 2

Jedna od aktivnosti Europskog tjedan mobilnosti bila je i akcija „(Ne)vidljivi u prometu“ koja je u utorak 18.rujna održana u Petrinji. Organizirali su je članovi Udruge slijepih SMŽ – Sisak u suradnji s djecom, članovima Udruge osoba s invaliditetom SMŽ, polaznicima posebnog odjeljenja pri Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji i Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, odnosno Policijskom postajom Petrinja te Udrugom osoba s invaliditetom SMŽ. Uzastopnim prelaženjem preko pješačkog prijelaza ispred gradskog parka, vozačima smo nastojali skrenuti pozornost na osobe s invaliditetom u prometu, ali istodobno i svoje članove educirati o sigurnom kretanju u prometu.

hodanje u petrinji

Policijski službenici Postaje prometne policije Sisak pridružili su se u četvrtak, 20.rujna članovima Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti.
Tako su policajci na raskrižjima i pješačkim prijelazima koja nemaju zvučnu signalizaciju zaustavljali automobile koji su propustili slijepe i slabovidne osobe te su savjesnim vozačima članovi Udruge uručivali zahvalu. Vozače koji se nisu zaustavili ispred obilježenog pješačkog prijelaza i propustili osobe s invaliditetom, također su zaustavljeni i upozoreni na učinjeni propust te su im uručeni promidžbeni materijali edukativnog karaktera.

hodanje u sisku 2

U četvrtak, 20.rujna na Gradskoj tržnici u Sisku posjetitelji su se mogli upoznati s radom udruga uključenih u obilježavanje tjedna mobilnosti (Dijabetičko društvo grada Siska, Udruga slijepih SMŽ – Sisak, Udruga invalida rada grada Siska, Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i Udruga osoba s invaliditetom SMŽ ) i to kroz promotivne štandove i prezentaciju radova korisnika

UDRUGE 05

U petak, 21.rujna dodjelom priznanja za Univerzalni dizajn završeno je obilježavanje ovogodišnjeg tjedna mobilnosti kojim se želi istaknuti važnost samostalnosti u kretanju kao i u ostvarivanju prava na pristupačnost i izjednačavanje mogućnosti svih osoba.
Ovogodišnji dobitnici „Priznanja za primjenu univerzalnog dizajna“ su:
Lučka uprava Sisak- primjena univerzalnog dizajna na javnom putničkom pristaništu „Brod Biokovo“
Grad Petrinja- uređenje taktilne staze i taktilne karte na objektu Gradsko kupalište Petrinja
Auto promet Sisak- korištenje niskopodnih autobusa, izdavanje i prilagodba edukativne slikovnice “Lana i Nina u autobusu” u crnom tisku i na Brailleovom pismu.
Sisačko-moslavačka županija- zvučna najava i izgradnja pristupne taktilne staze od ulaza zgrade do dizala u zgradi SMŽ (Rimska ulica 28)

 DOJELA PRIZNANJA 13

Priznanja dodjeljuje šest Udruga iz Siska i Petrinje, koje imaju potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji i koje zajedno organiziraju sadržaje povodom Europskog tjedna mobilnosti na području Sisačko-moslavačke županije. To su Dijabetičko društvo grada Siska, Udruga slijepih SMŽ-Sisak, Udruga invalida rada grada Siska, Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, Građanska inicijativa “Moj grad Sisak” i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije

 

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Tko je online?

Imamo 51 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.
Više informacija Prihvaćam