SNJEŽANA TOMAŠEVIĆ – nova izvršna direktorica Udruge

S radnog mjesta voditeljice odjela za provedbu projekata i javnu nabavu u privatnoj konzultantskoj tvrtki Projekt jednako razvoj d.o.o. iz Zagreba na poziciju izvršne direktorice Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije 1.svibnja 2022. godine došla je Snježana Tomašević, profesorica croatologije i sociologije iz Siska.
Udruga koje veći dugi niz godina drži vodeću poziciju kada je riječ o neprofitnim organizacijama civilnoga društva u Sisačko-moslavačkoj županiji dobila je u Vama kvalitetnu i stručnu osobu koja će zasigurno svojim iskustvom i znanjem pridonijeti i njenom još boljem i većem razvoju.

290647971 713926723026584 5697326186414667640 n 2

OD KUDA VOLJA I ŽELJA DA SVOJU KARIJERU NASTAVITE U UDRUZI OSOBA S INVALIDITETOM SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE ?
U više od 20 godina radnog staža nakupilo se zaista bogatog i raznolikog iskustva u izradi i pripremi strateških programa i planova, a istovremeno i pripremi i provedbi projekata financiranih iz raznih izvora, kasnije i u evaluaciji postignutih rezultata. Svaki od projekata me oplemenio novim znanjima, vještinama, poznanstvima pa čak mogu reći i prijateljstvima koja su stvarala dalje neke nove inicijative. Radeći na velikim, višemilijunskim, zahtjevnim projektima bilo je raznih izazova, no dobro organiziranim timom, stručnošću i znanjem, iznalažena su optimalna rješenja za svaku od situacija. Lagala bih kada bih rekla da je uvijek bilo lako jer zaista nije.
Nakon godina rada u javnoj upravi, okušala sam se i u privatnom sektoru, a sada donijela odluku nastaviti u civilnom, u jednom sasvim za mene novom području.
Osobno, u užoj obitelji imam osobu sa 100% - tnim invaliditetom uz koju sam odrastala i uvijek nastojala biti na pomoći, odgovoriti na njene potrebe, biti uz nju. No, također u meni se javila želja da na neki način, koliko god je to moguće, iskoristim stečeno iskustvo i znanje u cilju unaprjeđenja kvalitete života onih kojima je potpora potrebna, te time pružim pomoć zajednici u kojoj živim.
Pratim godinama rad Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, i istinski se divim do sada ostvarenim rezultatima. Stoga kada se pružila prilika da Udruga postane moj novi poslodavac, priznajem, nisam puno razmišljala.

MOŽETE LI NEŠTO VIŠE REĆI O SVOM DOSADAŠNJEM PROFESIONALNOM RADU ?
Na poziciju izvršne direktorice Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije došla sam s radnog mjesta voditeljice Odjela za provedbu projekata i javnu nabavu u privatnoj konzultantskoj tvrtki iz Zagreba. Upravljala sam i koordinirala rad stručnjaka koji su bili podugovoreni od strane raznih naručitelja: ministarstava, državnih agencija, sveučilišta, obrazovnih institucija, studentskih centara, županija, gradova, općina, brojnih velikih, srednjih i malih poduzetnika … popis je zaista dugačak. Dugačak je i popis projekata na kojima sam radila s timom stručnjaka s bogatim radnim iskustvom pri upravljanju projektima, iz financija, prava, javne nabave, revizije. Prosječno je mjesečno u provedbi bilo stotinjak projekata, vrijednosti od otprilike pola pa i do dvjesto milijuna kuna. Projekti su bili iz područja infrastrukture, obrazovanja, modernizacije kurikuluma, razvoja hrvatskog kvalifikacijskog okvira, istraživanja i razvoja, inovacija, upravljanja ljudskim resursima, socijalnog uključivanja depriviranih skupina, digitalizacije, jačanja konkurentnosti hrvatskih poduzetnika, energetske učinkovitosti i zelenog rasta.
Na spomenutom radnom mjestu provela sam četiri godine, a prije njega sam radno iskustvo stekla u javnoj upravi na nacionalnom, županijskom i lokalnom nivou, na pripremi i strateških dokumenata kao i pripremi i provedbi projekata financiranih EU sredstvima.

JE LI TO VAŠ PRVI PROFESIONALNI DODIR S ORGANIZACIJAMA CIVILNOGA DRUŠTVA. KAKVOG STE MIŠLJENJA I STAVA O ULOGAMA NEPROFITNIH ORGANIZACIJA U DRUŠTVU, PRECIZNIJE UDRUGE KOJU STE ODLUČILI VODITI ?
U profesionalnom smislu, po prvi puta sam zaposlenik jedne organizacije civilnog društva. Neprofitne organizacije imaju ključnu ulogu u društvu, zadužene su za prepoznavanje nedostataka u sustavu ili prilika za poboljšanja, nadopunu i organiziranje temeljnih egzistencijalnih i ostalih socijalnih usluga, kao i za njihovu provedbu. Posebice u tom smislu, iznimno važnu ulogu imaju udruge osoba s invaliditetom koje jačaju društvenu svijest o pravima, potrebama i potencijalima osoba s invaliditetom te zagovaranju model za ravnopravno i aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom u sveukupnom razvoju zajednice.
Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije dodatno u svom djelovanju stavlja naglasak na osiguravanje usluga najosjetljivijim svojim članovima, a to su djeca s teškoćama u razvoju. S tim u vezi presudno je osigurati kontinuirano pružanje potrebnih terapija koje pripomažu njihovom razvoju.

farma03062022272 2

PO VAMA KAKVA JE BUDUĆNOST UDRUGA U DRUŠTVU U REPUBLICI HRVATSKOJ ?
Sudjelovanje organizacija civilnoga društva u procesima donošenja javnih politika i zakona omogućuje tijelima državne uprave da prodube razumijevanje specifičnih situacija i pitanja te da prepoznaju odnosno procijene utjecaj politika i zakona koji se donose na pojedince i društvene skupine. U cilju ostvarivanja pozitivnih pomaka i kvalitetnih te provedivih zakona, važan je otvoreni dijalog koji doprinosi izgradnji povjerenja u odnos javne uprave i organizacija civilnoga društva.
No, kako bi u tom smislu mogle djelovati, organizacijama civilnog društva je bitno osigurati dugoročno institucionalno i programsko financiranje. Svjedoci smo da upravo ove organizacije zasigurno mogu doprinijeti i svakodnevno doprinose pozitivnim društvenim promjenama.

PUNO JE ZAVRŠENIH I ZAPOČETIH PROJEKTNIH IDEJA U UDRUZI. IMATE LI SLIČNU VIZIJU NASTAVKA RAZVOJA UDRUGE U ODNOSU NA PRETHODNO RUKOVODSTVO ?
Zavidan je broj do sada realiziranih projekata u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, a koji su ostvarili zapažene rezultate. Od svih bi nekako osobno istaknula kao najbitnije veselje i osmjehe djece uključene u projektne aktivnosti.
Zasigurno da je prethodno rukovodstvo podiglo „ljestvicu vrlo visoko“. Kako se nalazimo u razdoblju smanjenih mogućnosti prijave projekata za financiranje jer zapravo nedostaju objave poziva na koje bi Udruga mogla prijaviti svoje projekte, očekujem da će biti vrlo izazovno, a ja u preskakanju „ljestvice“ nisam Blanka Vlašić ?

KOJI SU TO PROBLEMI NA KOJE STE NAIŠLI PRILIKOM PREUZIMANJA UDRUGE ?
Zatečeno definitivno ne bih nazvala problemima, već sasvim očekivanim radnim, ali i životnim izazovima. Ne treba smetnuti s uma da je i Udruga pretrpjela udarac katastrofalnog potresa 29.12.2020. kada je ostala bez „Sobe čuda“ u kojoj su terapeuti činili čuda u suradnji s djecom. Pred nama je, između ostalih, i zadatak iznaći financijska sredstva za izgradnju nove Sobe.

ŠTO BI NOVOGA VI OSOBNO UVELI U DALJNJEM STRATEŠKOM RAZVOJU UDRUGE ?
Svakako da ideja ima mnogo, no od ideje do realizacije je dalek put posebice iz razloga kojeg sam već spomenula i koji se odnosi na nedostatno i nesigurno financiranje, a svaku strategiju u provedbi zasigurno trebaju pratiti financije. Stoga mi je draže da rezultati govore sami za sebe. Za sada bi usmjerila djelovanje u ostvarivanje važećeg Strateškog plana udruge za razdoblje 2021-2024.
No, ako mogu na glas pričati o vizijama, rado bih da Udruga proširi gospodarsku djelatnost koja bi bila povezana s turizmom odnosno ostvarivanjem smještajnih kapaciteta na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici, kojima bi se doprinijelo lokalnoj zajednici i jačanju kontinentalnog turizma. Dodatno, to bi bila pretpostavka za dodatne sadržaje poput kafića i restorana u kojem bi radile osobe s invaliditetom, te time se posljedično pozitivno utjecalo na njihovu zapošljivost i socijalno uključivanje.

snježana

U SVOM PROFESIONALNOM ISKUSTVU PROŠLI STE ISKUSTVO RADA U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA I UPRAVI, KOD PRIVATNIKA I PODUZETNIKA, SADA U CIVILNOM DRUŠTVU. GDJE JE NAJIZAZOVNIJE RADITI ?
Rekla bih da svaka struktura ima svoju organizaciju, izazove, zahtjeve i očekivanja, no vještine upravljanja zadacima, ljudskim potencijalima i postizanjem ciljeva su u pravilu iste. Zasigurno je da rad u organizaciji civilnog društva ima jednu dodatnu te iznimno bitnu dimenziju, a to je odgovornost prema članovima zbog kojih se i u skladu s čijim potrebama se sve aktivnosti kreiraju, planiraju i provode. Doprinos ostvarivanju njihovih prava, omogućavanje podizanje razine usluge, socijalnog uključivanja, snažnije zagovaranje, samo su neki od ciljeva djelovanja rada.

ŠTO BI REKLI O SNJEŽANI KADA NE OBNAŠA FUNKCIJU IZVRŠNE DIREKTORICE ?
Slobodno vrijeme najradije provodim na putovanjima, koja me obogaćuju na razno-razne načine: putem novih poznanstava, prijateljstava, upoznavanjem drugih kultura, gastronomije, prihvaćanjem različitosti …
Ona ne moraju nužno podrazumijevati velik broj prijeđenih kilometara, mogu biti na udaljenosti od svega njih par, u našoj bližoj okolici.

Novu izvršnu direktoricu Udruge možete kontaktirati putem službene e-mail adrese. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na mobilni broj 091 6021 415.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 28 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.