UOSI SMŽ dobitnica državne nagrade za humanitarni rad

Državni tajnici u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš i Marija Pletikosa uručili su 6.srpnja Državnu nagradu za humanitarni rad za 2021. godinu Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

uručenje nagrade

Državnu nagradu primila je u ime svih zaposlenika, članova i volontera Udruge Aleksandra Milković u pratnji današnje izvršne direktorice Udruge Snježane Tomašević, a u ime Sisačko-moslavačke županije cijeli događaj svojom nazočnošću uveličala je Alenka Ljubešić, nova pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje SMŽ.

alenka

Tog, 29. prosinca 2020. godine, na dan katastrofalnog potresa Udruga je imala preko 280 članova, skoro 60 zaposlenih, provodili smo 20ak projekata, a u svega 20 sekundi potresa ostali smo bez 2 radna prostora, naši članovi i zaposlenici bez domova ili sa znatnim oštećenjima.
U kaosu prvih dana nakon potresa, smještavali smo zaposlenike, članove, usmjeravali prema njima kamp kućice, kontejnere, donacije, razvozili hranu osobama s invaliditetom, a istovremeno brinuli o uspostavi rada, održavanju radnih mjesta - čiste egzistencije i ono najvažnije – nastavljanjem pružanja neophodne psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Sredinom siječnja 2021., samo 15ak dana nakon potresa, dobili smo zelenu naljepnicu za našu Malu kuću u Petrinji, saznali da je Soba čuda u Sisku nepovratno izgubljena, 25.siječnja već smo nastavili s pružanjem radne terapije, 3. veljače uveli smo u tom kaosu pandemije i naknadnih svakodnevnih potresa i novu terapijsku uslugu - fizioterapiju, evakuirali opremu za senzoriku iz Sobe čuda u Sisku i uspostavili 8. veljače terapiju senzorne integracije u improviziranom kabinetu Male kuće u Petrinji. I danas smo još uvijek tamo - radimo, povećavamo broj upisane djece, prvi u županiji ove godine 15.veljače dobili smo Ugovor s ovim ministarstvom da djeca na uputnice dobivaju ranu razvojnu podršku 7 godine života, te psihsocijalnu iznad 7 godina. Ukupno 207 usluga - malo, ali nadamo se da će Ministarstvo prepoznati ovaj naš trud i nagraditi nas svake godine povećanjem broja usluga u mreži. Primjerice, 2020. godine Centri za socijalnu skrb u našoj županiji napisali su jedno rješenje za ranu intervenciju. Danas zahvaljujući ovom ugovoru napisana su rješenja za 67 djece s TUR iz Hrvatske Kostajnice, Petrinje, Siska, Lekenika, Lipovljana, Popovače, Martinske Vesi, Sunje, Gline...

odraz

UOSI SMŽ zahvaljuje Udruzi Odraz koja nas je prijavila za ovu nagradu, UNICEF Hrvatska na preporuci i svemu što su učinili za opstanak pružanja terapija i proširivanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju. Bili su prvi nakon potresa koji su osigurali dodatna financijska sredstva za opstanak terapijskih usluga za djecu s teškoćama u razvoju. Hvala pravobraniteljici za OSI Anki Slonjšak, Ministarstvu, svim ugovornim tijelima koji su imali razumijevanja za probleme u provedbi. Hvala prvim donacijama koje su sjele već 29., 30 i 31. prosinca 2021.g. od preko 70 građana Hrvatske i hvala donatorima kojih je bilo preko 120 tijekom 2021. godine iz zemlje i diljem svijeta.
Uz njihovu pomoć sačuvali smo rad i misiju naše Udruge, sva radna mjesta, kupili opremu za rad, izgradili buduću zgradu za poludnevni boravak na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici, platili projektante za izradu glavnog idejnog projekta za izgradnju Sobe čuda u Sisku…..

povelja državna nagrada

Hvala svima. Umorili smo se, ali idemo dalje. Ne smijemo stati. Trebamo Vašu podršku i dalje. Vjetar u leđa. PUNO MALIH LJUDI, NA PUNO MALIH MJESTA, A KOJI NAPRAVE PUNO MALIH KORAKA, MOGU PROMIJENITI SVIJET. Zato, Idemo dalje zajedno. Izgraditi našu županiju, našu Petrinju, Sisak, Glinu, pomognite nam otvoriti poludnevni boravak, osigurati kontinuitet pružanja terapijskih usluga …. Trebamo vas kao partnere. Ova državna nagrada obavezuje i nas i vas da ne posustanemo. ZAJEDNO SMO JAČI.

alex i snježana

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 26 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.