Zaposli OSI

Zaposli OSI !!! - jedna je bitna sastavnica misije i vizije Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, a sretni smo kada radna mjesta možemo omogućiti upravo svojim članovima s invaliditetom.

Poznato je već da od lipnja 2019. godine, danas već na neodređeno vrijeme i uz poticaj ZOSI-ja, u socijalnom poduzetništvu Udruge na punjenju ugostiteljskog šećera radi Rozana Pentek.

rozana

S ponosom, ova 2022. godina, u povijest Udruge bit će upisana i kao godina kada smo omogućili zapošljavanje još tri člana udruge.
Od 1.travnja 2022. godine kao projektni asistent/koordinator u programu osobne asistencije zaposlen je naš član Udruge Mirko Stambolija.koji i sam koristi ovu uslugu.
Mirko živi u Donjem Selištu kraj Gline, ima 46 godina, već prije je povremeno bio zaposlen kroz javne radove u Udruzi, a kao njen član od 2005. godine volontirao je i jedno vrijeme kao član Skupštine i Upravnog odbora Udruge. Njegovim zapošljavanjem na radnom mjestu projektnog asistenta/koordinatora u sklopu programa „Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom – FAZA IIl“ za projekt pod nazivom „ASISTENT-POMOĆ I PODRŠKA“ obnovili smo i rad ureda Udruge u Glini za sve članove s tog područja koji je otvoren utorkom i petkom od 8 do 12 sati. Ured se nalazi na staroj adresi, sa zadnje strane Spomen doma-Hrvatskog doma Glina, Ulica Stjepana i Antuna Radića 10, ulaz iz Zagrebačke ulice. Zahvaljujemo Gradu Glina koji dugi niz godina na taj način podržava rad naše Udruge, a samim tim i lakšu komunikaciju s članovima iz Gline i okolnih mjesta. Mirko je od velike pomoći u administrativnoj provedbi projekta voditelju programa osobne asistencije Predragu Miluniću.

radna mirko naslovna

„Dobiti priliku da izađem iz kuće, sjednem u ured, pa makar i 2 dana u tjednu za mene znači puno. Postao sam aktivni član društva, obogaćen mi je i zadovoljniji sam sada svojim životom. Također kroz posao stječem priliku za nova znanja i vještine te sam zadovoljan i zahvaljujem na dobroj suradnji i pomoći svih radnih kolega koji su vezani uz program i projektno-administrativni rad Udruge jer su voljni pomoći i s puno strpljenja opisuju svaki novi dodijeljeni radni zadatak.“- ističe Mirko.

mirko 1

Udruga također već dugi niz godina ima dobru suradnju s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te se redovito javlja na njihove mjere aktivne politike zapošljavanja. Iako su mjere kratkoročne, svega šest mjeseci, kroz javni rad posao na Inkluzivnoj farmi ove godine dobile su dvije mlade osobe s invaliditetom – članovi udruge iz Petrinje Ivan Rizmaul i Gabrijela Kokanović. Kao korisnicima uključenim u projekt „Inkluzivna farma – temelj samostalnog života“ farma u Hrastovici protekle je dvije godine bila mjesto njihovog okupljanja i socijalnog uključivanja, a od 1. lipnja do 30. studenog 2022. i njihovo radno mjesto. Ivanu je to prvo radno iskustvo, dok je Gabrijela istu mjeru HZZ već prije koristila u našoj Udruzi.

GABI 2

„U projekt sam uključena od samog početka. Stekla sam puno znanja o obrađivanju vrta i pripremi jela od hrane koju smo sami uzgojili. Stečeno znanje je pravo bogatstvo koje će mi neizmjerno koristiti u budućem svakodnevnom životu. Puno naučenih stvari već i sada primjenjujem u obiterljskom vrtu i u kuhinji kod kuće“ – ističe skromna i samozatajna Gabrijela koja je završila cvjećarski smjer i u svojih 25 godina života tek od Udruge dobila priliku da se pokaže kao odgovorna i vrijedna radnica, prvo na 6 mjeseci 2017. i sada 2022. godine.

Svoj dvadeseti rođendan, i prvi na radnom mjestu uopće, nedavno je proslavio Ivan Rizmaul te ponosno opisuje svoj radni dan: „Dolazim svakoga dana na farmu i radim različite poslove: plijevim u vrtu, zalijevam povrće i cvijeće, kosim travu, pomažem u branju plodova i pripremi bilja za sušenje.“

IVAN 5

Posao za ovako mlade osobe s invaliditetom doprinosi njihovoj izgradnji socijalnih vještina te potpunijoj integraciji i uključenosti u društvo. Zapošljavanjem dobivaju i više samopoštovanja i samopouzdanja, društveno su aktivniji, ekonomski neovisniji, a svojom uključenošću šire i krug ljudi koje susreću što im obogaćuje život i općenito su njim zadovoljniji. Svaki posao donosi i nova znanja i vještine što su potvrdili i naši zaposleni članovi. Radni kolege ih dobro prihvaćaju, a rad s njima stvarno ponekad donosi i posebno emotivne i sretne trenutke kada vidite kako su ponosni na nešto što su dobro odradili ili naučili.

IVAN I GABI 2

U Hrvatskoj u kojoj živi više od 511 tisuća osoba s invaliditetom, a svega njih 11 tisuća je zaposleno, s razlogom smo ponosni kada u Udruzi za svoje članove uspijemo otvoriti radno mjesto jer time umanjujemo nemilosrdnu statistiku koja pokazuje kako se poslodavci još uvijek lakše odlučuju za plaćanje novčanih kazni za kvotno zapošljavanje od zapošljavanja samih osoba s invaliditetom. Nadamo se da će ova priča biti poticaj i drugim poslodavcima da počnu razmišljati u smjeru zapošljavanja osoba s invaliditetom i stvaranjem poslovne okoline i društva jednakih mogućnosti za sve.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 7 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.