Neurofeedback terapija za djecu i odrasle

Neurofeedback terapija korisna je i kod djece, ali i odraslih. Njezina primjena pokazala je učinke u liječenju poremećaja pažnje s hiperaktivnošću (ADHD), anksioznosti, depresije, epilepsije, poremećaja iz autističnog spektra, nesanice, ovisnosti o drogama, shizofrenije i poteškoća u učenju.

69

Neizostavan je vid mentalnog treninga kod vrhunskih sportaša, a u zadnje vrijeme se koristi i kod top managera s ciljem jačanja mentalnog kapaciteta i lakšeg nošenja sa stresom.
Obzirom da su psihološki problemi i mentalna oboljenja povezani s određenom neravnotežom koja se može očitovati i kroz poremećaj moždanih valova, u određenim situacijama je neurofeedbackom moguće korigirati tu neravnotežu. Iz tog razloga, neurofeedback je sve više zastupljen kao komplementarna terapija u liječenju anksioznosti i depresije.
Jedna od prednosti ovog vida terapije je da ne sadrži lijekove, zbog čega nema nuspojava koje mnogi lijekovi imaju. Educirani treneri znaju procijeniti koji protokol treba primijeniti kod rješavanja određenog problema te kako promjenom parametara treninga naučiti mozak da stvara nove obrasce moždanih valova.
Treninzi se provode od strane ovlaštenog educiranog trenera koji postavlja protokol treninga i nadzire njegovu provedbu. Kad su u pitanju djeca, uz stručno osoblje, metoda uključuje i roditelje i djecu jer se pokazalo da se najbolji rezultati ostvaruju kada su svi uključeni s istim ciljem i očekivanjima. Međusobna sinergija roditelja, koji najbolje poznaju svoje dijete, iskusnih djelatnika i moderne tehnologije već je pomogla velikom broju pacijenata. Treninzi počinju tek kada su svi sudionici procesa, svatko na svojoj razini, upućeni u sistem rada i realne ciljeve treninga. U praćenje napretka djeteta uključeni su svi sudionici procesa, opet svatko na svojoj razini i na svoj način.
Jako je važno da dijete prihvati treninge, što se u pravilu i događa jer je neurofeedback koncipiran kao igra - djeca igraju igrice svojim mislima ili gledaju video materijale koje sami odaberu.

Što se može očekivati od neurofeedback terapije?
Može proći nekoliko mjeseci da se uoče željena poboljšanja, ali ne postoji pravilo o tome koliko je tretmana potrebno prije nego što osoba može uspostaviti kontrolu nad svojim moždanim valovima. U nekim slučajevima, kao što je na primjer autistični spektar, neurofeedback neće riješiti glavni problem, ali može pomoći u poboljšanju općeg stanja.
U slučaju ADHD-a, neurofeedback se pokazao kao najučinkovitija terapija, kojom je u velikom broju slučajeva moguće značajno smanjiti simptome, s tim da su učinci vidljivi i nakon 10 godina. Neurofeedback metodom u ovom je slučaju moguće poboljšati pažnju i smanjiti hiperaktivnost te impulzivne i agresivne reakcije.
Dobri rezultati postižu se i primjenom neurofeedbacka na specifične poremećaje učenja jer postoje specifični moždani obrasci koji se povezuju s ovim poteškoćama, a mogu se znatno poboljšati kroz treninge. U većini slučajeva potrebno je s vremena na vrijeme ponavljati cikluse treninga da bi se njegovi učinci održali. Broj neurofeedback treninga u svakom pojedinom slučaju je individualan. Prema iskustvu iz prakse, da bi došlo do neke promjene potrebno je proći minimalno 20 treninga, dok se trajni učinci postižu nakon 30 do 40 treninga. No, treba reći da se kod mnogih početni pozitivni pomaci osjete već nakon prvih nekoliko treninga.

Zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda, kroz projekt „Jačanje kapaciteta za razvoj i održivost UOSI SMŽ i partnera“, Udruga je educirala dva terapeuta i nabavila svu potrebnu opremu za neurofeadback terapiju.
Napravljene su inicijalne procjene potencijalnih korisnika te smo u lipnju 2022. godine pokrenuli uslugu pružanja Neurofeedback terapije koju ćemo nastaviti provoditi i tijekom 2023. godine.

 lenta nacionalna

Projekt Jačanje kapaciteta za razvoj i održivost UOSI SMŽ i partnera, provode udruge UOSI SMŽ iz Petrinje kao nositelj i partnerske organizacije, Udruga KAS iz Siska i Građanski aktivizam iz Petrinje u razdoblju od 22.2.2022. – 22.2.2023.
Odobrena novčana sredstva su iz -Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga - Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice.
Vrijednost projekta u iznosu od 49.233,17 EUR sufinancira Europska unija u sklopu Europskog socijalnog fonda (85%) i Ured za udruge Vlade RH (15%).
Posrednička tijela:
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (Posredničko tijelo razine PT 1),
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društava (Posredničko tijelo razine PT2),

 

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 8 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.