Uspješno završen projekt P.U.Z.L.A. RODITELJSTVA

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u sklopu poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu provodila je proteklih 12 mjeseci projekt P.U.Z.L.A. roditeljstva kojeg je Središnji državni ured za demografiju i mlade financirao iznosom od 75.000,00 kn

 vježba bravo

Kroz različite projektne aktivnosti naglasak je prvenstveno bio na roditelje djece i mladih s teškoćama u razvoju i invaliditetom, a dijelom i na ostale članove obitelji i naše članove Udruge s ciljem da im se pruži podrška koja je obuhvaćena i nazivom samog projekta P – podrška, U – unaprjeđenje, Z – zauzimanje, L – lakoća pristupa i A – adaptacija. Roditelji najmlađih članova naše Udruge, ali i starijih osoba s invaliditetom dodatno su se, uz izazove postojećih dijagnoza i posvećenost djeci, protekle dvije godine suočili i s dodatnim izazovima pandemije, a zatim i potresa. U partnerstvu s centrom za socijalnu skrb Petrinja te vanjskim izvoditeljima Udrugom Bravo, Udrugom aRTis INCLUDUm i Irenom Barišić Milunić, dipl.soc.radnicom proteklih mjeseci za 37 roditelja djece i mladih, 11 mladih osoba s razvojnim teškoćama i invaliditetom te 4 člana obitelji s teškoćama u razvoju Udruga je ponudila individualna i grupna savjetovanja, sportsko-rekreativne aktivnosti, edukativne radionice „Piknik roditeljstva“ te zabavne aktivnosti i druženja u sklopu kojih je predviđen i omiljeni odlazak s djecom na bowling u Zagreb.

bowling

Stručnu i besplatnu psihološku pomoć i podršku roditeljima kroz individualna savjetovanja i grupe podrške provodila je Irena Barišić Milunić, dipl. socijalna radnica, psihoterapeutkinja. Grupe podrške održavale su se jednom mjesečno, a termin za individualnu podršku dogovarao se izravno s izvoditeljicom.
Svakidašnji stres roditelja, osim psihosocijalnom podrškom, može se znatno smanjiti i sportsko-rekreativnim aktivnostima u sklopu kojih je Udruga roditelje i članove odvezla već 2 puta na bowling u Zagreb, a do kraja projekta sportsko-rekreativne aktivnosti odvijale su se 3 do 4 puta tjedno na farmi pod stručnim vodstvom Jasminke Bušić iz Udruge Bravo.

udruga bravo 2

U partnerstvu s Udrugom ARTISINCLUDUM - Centar za procjenu, edukaciju, trening, savjetovanje i istraživanje svakodnevnih životnih okupacija/aktivnosti i okupacijskog funkcioniranja iz Zagreba održali smo 4 radionice koje smo nazvali PIKNIK RODITELJSTVA. Teme kao što su "Od želje do rezultata - Ja želim …." , „Kako u širokom luku izbjeći imposter sindrom u roditeljstvu - odnosno kako biti lider u svojoj obitelji, a ne iscrpiti se“ , „Kako da učenje ne bude (m)učenje“ i „Stres naš svagdanji“ ponudile su grupi roditelja dodatna rješenja i izlaze kako se suočiti s izazovima u odrastanju djeteta s teškoćama.

piknik 2

Osiguravanjem kvalitetne suradnje partnera i izvoditelja predloženim projektom razvili smo postojeću i uveli neke inovativne oblike edukacije, informiranja kao i sustava podrške obiteljima, posebice podrške roditeljima. Projekt je predložen na osnovu dosadašnje uspješne partnerske suradnje u okviru koje su kontinuirano uočene potrebe te su u skladu s njima realizirane aktivnosti koje doista pomažu djeci i osnažuju roditelje. Cilj projekta bio je osnaživanje roditelja,  a samim time i cijelih obitelji, te uspješno suočavanje sa stresom uzrokovanim potresom te lakšem uključivanju u svakodnevan život!
Jesmo li u tome uspjeli zamolili smo nekoliko roditelja da podjele svoja stečena i naučena znanja i iskustva obzirom da su bili aktivni korisnici više projektnih aktivnosti u sklopu ovog projekta.
ANA RIZMAUL
Ana se uključila rado u naše grupe podrške te sportsko-rekreativne aktivnosti i to ponajprije zbog podrške radu Udruge. Smatra da je uključenost roditelja i obitelji u aktivnosti unutar Inkluzivne farme vrlo važna. „Prilika je to da se međusobno upoznamo, izmijenimo mišljenja, podijelio dojmove, ali potražimo savjet. Sudjelovala sam u zajedničkim odlascima na kuglanje i to mi je bilo vrlo lijepo. U Petrinji nemamo takvu priliku i bila su to sjajna druženja u kojima smo se stvarno opustili i vidjeli jedni druge u potpuno novim okolnostima. Osobito našu djecu. Pokazali su nam koliko su spremni i koliko se mogu adaptirali i uključiti u sportske aktivnosti poput kuglanja (mogućnost prilagodbe u kuglanju dokazuje da se stvarno sve može kada to želimo, npr. prilagodba za izbacivanje kugle ili staze.) Svatko želi biti uspješan, a uz nekoliko malih ustupaka to je moguće. Tako je malo potrebno, za pravu radost, u ovom slučaju, samo prilika. Posebno ističem aktivnosti unutar skupina psihološke podrške te sportskih aktivnosti i rehabilitacije. Jasminka i Irena su nam pokazale da je moguće pomicati granice i da valja misliti na sebe. Osobito na svoje tijelo. Termini ponedjeljkom i utorkom bili su samo naši i pokazali su koliko su nam važne ovakve vrste terapija. Zajedno su utjelovile onu antičku izreku: „U zdravom tijelu je zdrav duh.“ – rekla nam je Ana i dodala kako je važnost psihofizičkog zdravlja važna, a osobito u slučaju roditelja djece s teškoćama te na kraju izrazila nadu kako će se Udruzi pružiti prilika da uskoro ponovo prijavi sličan projekt.
MAJA HOLSINGER
„Svaka radionica mi je donijela jedno novo iskustvo, nešto me naučila i osnažila. Grupe su mi bila podrška, osnažile su me i super su zamišljene jer smo svi imali nešto zajedničko i bez previše objašnjavanja smo se razumjeli. Ugodno druženje i razgovor, što ponekad nekom drugom ne bi ni govorili, otvorili su me, naučila sam puno vještina kako se nositi dalje s izazovima. Svaka radionica „Piknik roditeljstva“ bila je odlična i preporučila bi svim roditeljima da ako budu opet slične radionice dođu jer stvarno iz svake nešto dobiju. Kuglanje je bilo super! Druženje s drugim roditeljima i djecom, zabava, smijeh i natjecanje. Inače se mi roditelji ni ne poznajemo, tako da je ovo bilo baš dobro i zbog toga da malo ne mislimo na svakodnevicu, malo se opustimo, zabavimo i podružimo.“
ANA MARIJA DOBRANIĆ
„Radionice koje su bile organizirane bile su odlične za roditelje djece s teškoćama u razvoju jer ponekad imamo osjećaj da smo sami. Ponekad imamo osjećaj da nas nitko ne razumije, da nas nitko ne čuje, da nas nitko ne shvaća u našim problemima. Na ovim radionicama sam puno toga naučila: kako prihvatiti sve što nam se događa, kako se nositi sa stresom koji nas svakodnevno pogađa. Naučila sam da ima ljudi koji razumiju, koji se osjećaju jednako kao ja i bore jednako kao ja. Upoznala nove i zanimljive ljude, predivne predavače pune iskustva i suosjećanja, te vrlo korisne načine nošenja sa svakodnevnim situacijama i stresom. Ovo je bilo divno iskustvo, nakon kojega znam kako poboljšati mnoge stvari u svom životu.“
LJILJANA GAVRANOVIĆ
„Radovala sam se susretima, brojala dane do radionica, planirala tjedan da ih ne propustim. Sve su nas majke, žene...te radionice zbliže, bolje upoznale, izmjenjivale smo iskustva, vježbale, plakale, smijale se radovale....sad to prestaje. Da li će nešto slično biti znam da nije do Udruge, već do Natječaja, ali moja velika želja je da se radionice nastave! Do tada postoji nada (koja zadnja umire). Sve vas nosim u srcu i pozdravljam!“

mu logo središnji državni ured za demografiju i mlade

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 99 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.