Dan radne terapije
- Detalji
- Objavljeno: Četvrtak, 26 Listopad 2023 17:49
Od 2010. godine međunarodno se obilježava 27. listopada kao Svjetski dan radne terapije. Primarni cilj radne terapije je omogućiti osobama sudjelovanje u aktivnostima svakodnevnog života. Glavni alat radnog terapeuta u tom dijelu je analiza aktivnosti. Analiza aktivnosti je rastavljanje neke aktivnosti na korake, a svaki korak ima svoje komponente.
Povodom ovogodišnjeg Dana radne terapije naši terapeuti u Udruzi pripremili su analizu aktivnosti za nekoliko svakodnevnih vještina kao što su pohanje kruha, pripremanje toplog kakao napitka, cedevite, slaganje majice i obuvanje tenisice.
Puno vremena u danu potrošimo na osobnu higijenu, pripremu obroka i napitaka. Ono što se čini vrlo jednostavno, zapravo je sačinjeno od puno malih koraka koje treba savladati da bi aktivnost bila kompletna.
POHANI KRUH
Potrebne namirnice: jaja, kruh narezan na šnite, mlijeko, ulje, sol
Potreban pribor: dublja zdjela, pjenjača, vilica, tava
Potrebne predvještine: korištenje obje ruke, poznavanje namirnica i pribora u kuhinji, poznavanje količine i broja, svjesnost o opasnosti ili (priprema uz nadzor odrasle osobe), tolerancija na različite teksture, prostorna orijentacija, zadržavanje na aktivnosti
Koraci aktivnosti (smjesa za močenje kruha)
1. Jaja razbiti i staviti u zdjelu
2. Dodati mlijeko
3. Posoliti
4. Izmutiti pjenjačom ili vilicom
Koraci aktivnosti (spreman kruh za pečenje)
1. Uzeti šnitu kruha (prethodno narezati ako nije)
2. Namočiti šnitu kruha u prethodno napravljenu smjesu s obje strane
Koraci aktivnosti (pečenje)
1. U tavu naliti ulje
2. Čekati da se ulje zagrije
3. Pripremljen kruh staviti na tavu
4. Okrenuti kruh (peći s obje strane)
5. Izvaditi kruh na tanjur
KAKAO NAPITAK
Potrebne namirnice: mlijeko, kakao prah, šećer
Potreban pribor: metalna posuda za kuhanje, žlica za miješanje
Potrebne predvještine: korištenje obje ruke, poznavanje namirnica i pribora u kuhinji, poznavanje količine i broja, svjesnost o opasnosti ili (priprema uz nadzor odrasle osobe), tolerancija na različite teksture, razlikovanje toplo/hladno
Koraci aktivnosti:
1. U dublju posudu uliti mlijeko (šalicom izmjeriti koliko napitka želimo)
2. Žlicom dodati kakao i šećer
3. Staviti da se grije (peć ili mikrivalona pećnica)
4. Probati da li je dovoljno toplo
5. Sipati u šalice
PRIPREMA CEDEVITE
Potrebno: cedevita, čaša, žličica
Potrebne predvještine: Korištenje obje ruke, koordinacija, zadržavanje na aktivnosti, prostorna orijentacija, planiranje aktivnosti (praćenje koraka),
SLAGANJE MAJICE
Potrebno: majica
Potrebne predvještine: korištenje obje ruke, okulomotorna koordinacija (praćenje okom što se radi rukom), planiranje izvođenja ove aktivnosti (po kojim koracima se slaže majica)
OBUVANJE TENISICA
Potrebne predvještine: započinjanje i završavanje aktivnosti, zadržavanje na aktivnosti, planiranje, prostorna orijentacija, koordinacija, korištenje obje ruke
Radne terapeutkinje u Udruzi:
Natali Klarić Pranić
Marta Križanić
Veronika Muža